Kleurrijk

Onze nationale voetbalcompetitie krijgt er een kleurrijk figuur bij ; de Duitser Christoph Daum volgt de Nederlander Adrie Koster op als trainer van Club Brugge. Daum brengt dertig jaar ervaring als trainer, titels en bekers uit vier verschillende landen en bovenal een licht controversiële, maar schijnbaar zeer motiverende, aanpak mee naar het Venetië van het Noorden. Bovendien houdt de Duitser wel van een feestje op tijd en stond blijkbaar. Net wat Club nodig heeft me dunkt.

Christophe Daum, het witte konijn uit de hoed van Clubvoorzitter Verhaeghe?

Op het uiterlijk na is hij dus bijna het tegenovergestelde van de vorige trainer. Over het ontslag van Adrie Koster is al voldoende inkt gevloeid en er zijn terecht heel wat vragen bij te stellen. Maar dat Adrie Koster Club niet naar prijzen zou leiden werd dit seizoen al snel duidelijk. De sympathieke Zeeuw hier alleen verantwoordelijk voor stellen is te makkelijk maar inherent aan een trainerscarrière. Bovendien schoot hij op sommige vlakken ook tekort.

De Nederlander slaagde er maar niet in om zijn ploeg constant te laten presteren. Vooral op momenten dat ze er moesten staan ontgoochelden de Westvlamingen meermaals onder zijn leiding. Kan de motivator Daum hier verandering in brengen? Op 20 november speelt Club thuis(sic) tegen buur Cercle. Club is verplicht om deze wedstrijd te winnen. Op een thuismatch tegen Anderlecht na geen betere gelegenheid voor Daum om zich in de gunst van de Club-supporters te “coachen”.

Maar nog meer dan zijn mentale invloed op de groep ben ik benieuwd naar hoe Daum Club wil laten voetballen? De tweede grote fout die Koster volgens mij maakte was dat hij (op het eerste seizoen na) nooit afstapte van zijn 4-3-3 systeem, alhoewel hij hier eigenlijk de spelers niet voor had. Eenmaal de Club-motor aansloeg was het mooi en overrompelend om te zien, maar … Club was te makkelijk lam te leggen en de defensie niet sterk genoeg om deze offensieve speelwijze te laten renderen.

Daum is een Duitser en die hebben het traditioneel niet zo begrepen op het Nederlands voetbal met hun vleugelaanvallers. Veel kans dus dat Daum (in mijn ogen terecht) overschakelt naar een 4-4-2. Dit lijkt ook meer in lijn te liggen met wat Vermant en Mariman voor ogen hadden met de voorbije zomertransfers, hoop ik.

Noch Refaelov of  Meunier zijn echte flankaanvallers en Dirar is op zijn best als hij op snelheid is. Op de positie van rechtsbuiten moet hij echter te dikwijls vanuit stilstand vertrekken. Dat rendeert voorlopig (nog steeds!) te weinig, alhoewel er lichte progressie is bij de Marokkaan. De flanken zijn momenteel gewoon te makkelijk af te stoppen.

Maar ook de centrumspitsen Vleminckx en Akpala kunnen het alleen in de spits niet aan, ze zijn voetbaltechnisch te weinig onderlegd. Komt er nog een spits bij? Bij een systeem met twee spitsen zou men bovendien veel meer variatiemogelijkheden hebben. Vleminck, Akpala of Meunier als diepe spits. Een van de twee andere als tweede of Reafaelov als zwervende aanvaller die in de ruimte duikt. Deze rol kan eventueel ook door Dirar ingevuld worden. Deze twee aanvallers gaan meer ruimte krijgen dan drie en bovendien een verdediging meer verplichten tot kiezen; wie volg ik?

Met vier middenvelders gaan Vazquez en Odjidja ook meer aan voetballen toekomen. Met een tweede pitbull, Blondel bijvoorbeeld, naast Zimling kunnen zij zich meer met hun offensieve kwaliteiten bezighouden. Club moet zo volgens mij ook in staat zijn om de tegenstander sneller en hoger vast te zetten. Het zou Club minder voorspelbaar, en dus minder makkelijk lam te leggen, maken.

Met opkomende vleugelbacks als Camozatto (waarom moest die naar de B-kern??), en na de winterstop Stenmann, gaat er ook offensieve inbreng langs de flanken komen. Hoefkens, Donk en Almeback moeten dan maar uitmaken wie er centraal gaat spelen.

Jorgacevic en Coosemans zullen vechten voor een plaats onder de lat.

Maar de vraag is natuurlijk hoe ziet Herr Daum het?  Als het met hem ook niet lukt… dan heeft Club echt problemen vrees ik. Want het krediet van het nieuwe bestuur bij de supporters is niet eindeloos. Hoeveel geld voorzitter Verhaeghe er ook in wil pompen, prijzen! dat is wat ook zij willen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: