Creativiteit is een manier van denken

Sommige media wijten het slappe spel van Club Brugge aan een gebrek aan frisheid, anderen laken het gebrek aan creativiteit of de verdedigende aanpak van Christoph Daum. Ook het ontbreken van Vadis Odjidja en de wintertransfers worden als oorzaken aangehaald.

Volgens mij hebben ook de huidige contractbesprekingen een niet onbelangrijk aandeel, maar tja … dat zal wel nooit naar buiten gebracht worden. Hoefkens, Akpala en Donk … Verhaeghe en Mannaerts wilden hen -officieel- allemaal een langere verbintenis doen tekenen. De realiteit is dat nog niemand van hen hééft bijgetekend. Hoefkens en Akpala vrezen in de toekomst te weinig aan spelen toe te komen, terecht. Donk wil misschien hogerop, vraag is maar of hij dat echt kan? Een leider is hij (nog) niet.

Het is hoe dan ook niet de eerste maal dat aanhoudende contractbesprekingen voor mindere prestaties zorgen bij Club. Profvoetbal draait rond geld, nietwaar? Conclusie is wel dat dit alles ervoor zorgt dat alles in en rond Club momenteel heel onzeker overkomt en dit waarschijnlijk ook is. Zaken in vraag stellen is prima, ze af en toe even op hun beloop laten evenzeer. De huidige media is er als de kippen bij om Club nog wat meer te doen twijfelen en dieper in de put te duwen.

Ik kijk uit naar de terugkeer van Jonathan Blondel.

Club twijfelt en heeft nood aan een klinkende zege om het vertrouwen terug op te krikken en de (dikwijls te makkelijke) kritiek van de media te doen verstommen. Maar het moet dan wel met een oplossing voor het ontbreken van Vadis op de proppen komen. Nog een (paniek?)transfer zou een slecht signaal zijn naar de huidige spelersgroep, en dan vooral naar Victor Vazquez toe. De Catalaan heeft alles in huis om Odjidja in de vergetelheid te voetballen maar heeft steun van ploegmaats en trainer nodig! Krijgt hij die wel voldoende? Durft Daum hem belangrijk te maken en de ploeg rond hem op te stellen nu Odjidja ontbreekt? Zijn de ploegmaats bereid om in dienst van Vazquez te spelen? Kunnen ze dit? Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat renderen.

Het is nu aan Daum om hier met een creatieve oplossing op de proppen te komen en zijn beschikbare spelers te laten spelen naar hun kwaliteiten. Bij voorkeur op een manier die hun gebreken zo veel mogelijk verdoezelt. Beschikt de Duitser over het nodige creatief denken om hier mee oplossingen te voorzien?

Jonathan Blondel kan weldra een oplossing zijn, hij heeft de looptrainingen hervat en sluit binnenkort terug bij de groep aan. Speelklaar zal hij evenwel pas binnen vier weken zijn. Wat in de tussentijd? Durft hij Donk of nieuwkomer Figueras tijdelijk op de positie van verdedigende middenvelder uit te spelen? Zimling kan dan eventueel de plaats van Odjidja innemen.

Durft Christoph Daum creatief met zijn spelers te schuiven?

Durft hij met vier middenvelders en twee spitsen spelen? Dan schept hij voor zichzelf alvast nieuwe mogelijkheden. Flankspelers genoeg bij Club; Meunier, Refaelov, Lestienne, De Jonghe en Blondel of  Dirar op links. Op rechts Dirar, Reafaelov; Camozzato of waarom niet Vazquez? Bij Barcelona B speelde hij meermaals op de rechtsbuiten.

Het probleem bij dit Club is niet een gebrek aan kwaliteit, wel een gebrek aan kwantiteit. Het gros van de wedstrijden haspelde Club af met 15 spelers. Misschien moet een mogelijk gebrek aan frisheid eerder hier gezien worden? Maar dit kun je Daum moeilijk verwijten; hij is niet verantwoordelijk voor de huidige samenstelling van de kern. Het gebrek aan kwantiteit kan door creatief te durven denken eerder opgelost worden dan met paniekaankopen? Durft Daum?

Daum wil pieken in de play-offs (hopelijk I) en wil zijn team daar nu fysiek op voorbereiden. Allemaal goed en wel, maar als de achterstand na 30 speeldagen meer dan 12 punten bedraagt op de leider heeft het niet veel zin meer, vrees ik. Schade beperken dus! Dit kan best door woensdagavond terug met de zege aan te knopen tegen Lokeren. De Duitser staat bekend als een coach die zijn team mentaal scherp kan zetten. Misschien moet hij eens een paar frisse gezichten brengen? Start Bacca morgen? Hoe gaat het middenveld er uit zien? Jordi Figueras is mogelijk speelgerechtigd, wie weet als verdedigende middenvelder? Kom op Christoph, durf!!!

2 comments

 1. Deels akkoord maar toch enkele bemerkingen:
  1) Figueras zou ik nu niet meteen op de positie van verdedigende middenvelder zetten, een nieuwe speler moet nog wennen aan de ploeg & het belgisch voetbal. Laat hem maarr centraal achterin starten, een positie waar hij zich hoogstwaarschijnlijk het meest in zijn sas voelt. Daar zal hij immers ook met vertrouwen spelen.
  2) Donk op de positie van verdedigende middenvelder, daar had ik nog nooit bij stilgestaan en is misschien wel niet zo’n slecht idee. Want voetballend kan hij die positie zeker aan. Maar dan haal je de steunpilaar in de verdediging weg wat me momenteel toch ook niet ideaal blijkt. En Zimling zie ik niet meteen in de rol van Vadis voetballen, hij is een rasechte breker op het middenveld en verliest volgens mij veel van zijn kwaliteiten als hij hoger gaat spelen.
  Voor de rest hoop ik ook dat Joe Blondel algauw terug speelklaar is, hij zou wel eens de ontbrekende schakel kunnen zijn in het elftal van Club Brugge.

  • @compernolle4,
   alvast bedankt voor je interesse en bijdrage voor mijn blog, het doet me plezier dat we het over sommige zaken eens zijn..

   Het is een feit dat het verlies van Odjidja opgevangen moet worden. Liefst zonder een paniekaankoop te doen. Vazquez moet nu de offensieve lijnen gaan uitzetten maar heeft dan verdedigende ondersteuning nodig en offensieve mensen die de ruimtes induiken.

   Volgens mij is de beste manier om dit te doen door 4-4-2 te gaan spelen. Dit lijkt mij trouwens altijd het beste spelsysteem voor deze spelerskern (zie ook https://footballtourette.com/2011/11/09/kleurrijk/) . Doet Daum dit dan hoeft hij zelfs Donk of Figueras niet door te schuiven naar het middenveld en kunnen ze samen centraal achteraan blijven met Zimling voor hen. Al wil ik Almebäck zeker niet afschrijven.

   De terugkeer van Blondel kan heel belangrijk zijn voor het evenwicht op het middenveld, maar in de tussentijd moet er een oplossing komen. Een ideale oplossing is er niet, dat geef ik grif toe. Maar er moet iets gebeuren, niet?

   Zimling speelt op de positie van Odjidja bij Denemarken. Als Daum 4-3-3 wil blijven spelen is dat misschien een optie? Morten Olsen lijkt me een bekwame coach, al weet ik verder niet hoe Denemarken tactisch speelt en wie er rondom Zimling staat en met welke kwaliteiten.

   Kiest Daum hier ook voor dan moet Zimling vervangen worden. Door wie? Van Acker is beloftevol maar weegt voorlopig (zeker in topwedstrijden) nog te licht volgens mij, letterlijk en figuurlijk. Andere verdedigende middenvelders zijn er momenteel niet.

   Ik ben van mening dat een technisch onderlegde centrale verdediger echt wel kan depaneren als verdedigende middenvelder. Donk moet dit kunnen, daar zijn we het beiden over eens denk ik. Met de komst van Figueras zijn er nu mogelijkheden om dit centraal achterin op te vangen. Een sterk middenveld houdt bovendien al veel druk weg van een verdediging denk ik. Momenteel verzuipt Zimling in het huidige systeem, zeker nu Odjidja ook nog uitvalt.

   Je opmerking over Figueras is terecht. Ik heb hem nog niet in actie gezien maar na wat ik gelezen heb beschouw ik hem na verandering van spelsysteem (het meest aangewezen volgens mij) of Donk doorschuiven als een derde (en laatste?) mogelijkheid.

   Ik hoop dat Daum laat zien dat hij een topcoach is. Topcoaches verbazen supporters (en tegenstanders) door af en toe iets te doen wat niemand verwacht. En er resultaat mee te halen uiteraard. Dat noem ik creativiteit.

   Een ploeg bouwen kost tijd. Club telt al 14 nieuwe spelers in vergelijking met vorig seizoen en dat gaat niet van een leien dakje. Ik zie er het nut niet in van nu nog een middenvelder aan te trekken. Die gaat evenmin onmiddellijk ingepast raken en pas ten vroegste zijn draai vinden wanneer Blondel en Odjidja terug zijn. En wat daarna? Op de bank zetten? Vazquez of Odjidja op de bank?

   Als ik het Club bestuur was zou ik wachten tot er duidelijkheid is over wat Odjidja volgend seizoen gaat doen vooraleer nu nog één of meerdere middenvelder(s) aan te trekken.

   Club moet nu rustig blijven en doordacht en creatief de problemen proberen op te lossen, vind ik. Lukt hen dit, dan zorgt dit voor een boost van vertrouwen en dat hebben ze momenteel nodig. Dat kunnen ze niet kopen. Ik duim alvast!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: